Get Adobe Flash player

Trikovi za vožnju trotinetom

Trotinet je popularno sportsko-zabavno prevozno sredstvo, a zadnjih par godina je stekao veliki broj ljubitelja podjednako među decom i odraslima. Da li ste znali da trotinet spada u prevozna sredstva kao i da postoje ustanovljena pravila za njegovo korišćenje i bezbednu vožnju. Podsećamo Vas na nekoliko bitnih činjenica.

VOŽNJU TROTINETOM DECI DOZVOLITE SAMO NA TROTOARU, PEŠAČKIM I BICIKLISTIČKIM STAZAMA

Trotinet je prevozno sredstvo ili sportska sprava koja pripada istoj kategoriji prevoznih sredstava kao što su roleri, skejt, rolšue, dečiji bicikl i slično. Koja su pravila korišćenja? 

 • Vožnja trotinetom nije dozvoljena na putu na kojem se odvija motorni saobraćaj. Istovremeno, trotinet podleže svim pravilima i propisima koji važe za pešake ili bicikliste.
 • Deca smeju da voze trotinet samo na trotoarima, pešačkim i biciklističkim stazama kao i ostalim površinama na kojima je pešacima dozvoljeno da se kreću.
 • Naglasite deci da tokom vožnje trotinetom ne smeju ugrožavati pešake ili bicikliste.
 • Vožnju moraju da prilagode trenutnim uslovima na stazi tako da maksimalna brzina ne sme prelaziti brzinu kojom se pešaci kreću.

DETE SE LAKO SNALAZI U VOŽNJI TROTINETOM JER VEĆ ZA NEKOLIKO SEKUNDI MOŽE DA SE DOČEKA NA NOGE

Roditelji mogu da podstaknu svoje najmlađe na vožnju trotinetom jer na taj način kroz igru razvijaju motoriku. Pitate se u kojem je uzrastu pogodno da deca počnu sa vožnjom trotineta? Godine nisu bitne već sposobnost deteta.

Vaše dete je spremno da vozi trotinet onda kada je sposobno da stoji samostalno na jednoj nozi nekoliko sekundi. To je obično period između druge i treće godine. 

Ukoliko je Vaše dete desnoruko, verovatno je da će vožnju počinjati sa desnom nogom, dok levoruka deca najverovatnije polaze levom nogom. U cilju postizanja bolje kordinacije i ravnoteže, podstaknite dete da svaku vožnju počinje sa drugom nogom. 

PRILIKOM KUPOVINE TROTINETA OBRATITE PAŽNJU NA SPOSOBNOST I STAROST DETETA

Postoje trotineti na dva i tri točka: 

 • Trotinet sa tri točka izaberite za decu koja još uvek nemaju dovoljno razvijenu ravnotežu, a najbolje bi bilo da izaberete trotinet napravljen od plastike.
 • Trotinet sa dva točka je pogodan za decu koja nemaju problema sa ravnotežom, a mogu se kupiti napravljeni od plastike ili metala. 

Pre kupovine proverite: 

 • Kvalitet trotineta (materijal, točkove, težinu, garanciju),
 • Mogućnost podešavanja visine upravljača,
 • Ispravnost nožne kočnice. 

Iako se vožnja trotinetom ne smatra opasnom ipak ne dozvolite deci nemarnu vožnju.

ZA BEZBEDNU VOŽNJU POTREBNO JE DRŽATI SE SLEDEĆIH PRAVILA:

Dete treba da poseduje punu zaštitinu opremu koja uključuje kacigu i štitinike za ruke i kolena.

 • Odeća: preporučuje se da dete vozi trotinet obučeno u odeću dugih rukava i nogavica. Na taj način će izbeći ogrebotine u slučaju pada.
 • Obuća je bitna: ne dozvolite deci da voze trotinet bosonogi.
 • Prve vožnje neka deca odrade u dvorištu. Nakon što savladaju vožnju dozvolite im da voze trotinet po parku ili na igralištu.
 • Upozorite ih na opasnosti prilikom vožnje po strmom putu i pokažite im koliko opasna može biti vožnja po strmim ulicama. Ukoliko taj put nije bezbedan za vožnju trotinetom, najbolje bi bilo da ne voze trotinet u tim uslovima.
 • Usmeravajte dete prilikom vožnje trotinetom.
 • Pokažite deci neku od tehnika sigurnog pada jer je bolje, u slučaju pada, da se kotrlja nego da se dočeka na ruke ili kolena. (Izvor: www.ducat.si)

RODITELJI, BUDITE PRIMER!

Roditelji često kao pešaci prate svoju decu na putu do vrtića ili škole dok se oni voze trotinetom. Trotinet može biti odlično prevozno sredstvo. Ipak, ne zaboravite staviti kacigu i ostalu zaštitnu opremu jer Vi treba da budete primer svojoj deci i da ih naučite da pravilno postupaju. Na taj način možete sprečiti eventualne povrede kod dece ali i kod odraslih.

Str.sar za fiz.kult.

Dejan Jerotijević